Gammelsmurfen i Nyehusen

Alla inlägg under juli 2009

Av Krister - 19 juli 2009 21:39

 Jag har under många år följt denna kvinna via SVTs dokumentärfilmare Tom Alandh. Fascinerande historia även om hennes mamma som aldrig gav upp utan ville ge sin dotter ett värdigt liv.

 I dag visades sista delen i repris, vilket jag är glad över eftersom jag missade första sändningen.

 Genom återblickar från hela serien fick vi åter en verklighet för föräldrar med handikappade barn. Martina är mongoloid vilket innebär att antalet kromosomer har blivit fel.


 Hon föddes 1969 och så sent kunde svenska läkare häva ur sig:

     "idiot"    och     "lämna bort henne och glöm henne"     samt     "det blir som att piska en trött häst"


Andra intressanta citat från filmen:


 "lyckades hennes mor få igenom"


 "Man vet ju hur dom är"


 "väldigt starkt sagt: vad gör man med  bra idioter" ( då var hon ca 20)


 "måste ha närvaro. Måste finnas hela tiden"


  "mitt liv som aldrig blev mitt"


 "hon är mitt barn och jag kan bestämma hur mycket jag vill och hon måste lyda. Så är det ofta inom omsorgen"

Av Krister - 18 juli 2009 12:29

 Skall ta en liten lur innan kvällsarbetet. Skönt sätt att koppla av en liten stund. Man känner sig som en helt annan människa!

  

Av Krister - 18 juli 2009 12:21

 I natt kom det 38 mm i vår regnmätare.... Dessutom åskade det en del. Nu på morgonen kom ytterligar lite regn och ändå mer åska.

Av Krister - 17 juli 2009 21:24

 På min arbetsplats diskuterades svenska hantverkare kontra "inhyrda utifrån". Inhyrda utifrån ansågs klart bättre. Då diskuterades inte en enda gång kostnaden, utan enbart arbetsmoral.

 En kollega hade haft kontakt med svenska arbetare som skulle bygga om.

 Kom till arbetsplatsen kring 11. Tog en timmas lunch. Arbetade någon timma. Åkte iväg och kom tillbaka. Ombyggnadsarbetet beräknades -- av beställarna -- att ta väldigt lång tid. Varför man försökte skynda på arbetarna. Verkade inte ha någon större effekt.

 Inhyrd arbetskraft på annat ställe. Arbetade 10 timmar. Tog 15 minuters rast och arbetade med en väldig hastighet. Bad nästan om ursäkt för att de var i vägen och ville knappt ta emot  erbjudet kaffe.... Tog sig knappt tid att besöka toaletten.

 Om detta är sant och dessutom typiskt är det bara att beklaga den svenska arbetskraften som snart kommer att bli helt utmanövrerad av inhyrd utländsk.  Om den senare DESSUTOM är billigare blir det knappast enklare för de svenska att klara sig i framtiden 

Av Krister - 16 juli 2009 12:30

 Att vara hjälpbehövande är inte roligt. Att tex få hjälp från hemtjänsten. Där ser man också hur orättvist det kan slå.

 En biståndshandläggare avgör efter förfrågan/begäran, från personen själv eller anhörig, hjälpgraden. DÄR ser man hur orättvist det kan slå.

 Har man en anhörig med talets gåva, eller har den själv, får man mer hjälp, än om man inte har det. Hur kan det få vara på det sättet?

 Hur kan stämmans styrka få avgöra om man skall få en viss hjälp eller inte? Hur kan styrkan hos chefen inom hemtjänsten få avgöra detta? Ibland upplever jag hur -- i mina ögon -- kroppsligt svaga personer får mindre hjälp än andra. Som kan synas starkare. Men där den starka har mer muskler bakom sitt krav 

Av Krister - 16 juli 2009 12:11

 En provocerande kommentar till en kommentar:


 "En rolig historia":

En man föll över bord ute på havet. Han bad till Gud för att få hjälp av honom.

En liten stund gick så kom det en båt. Kaptenen ville rädda honom. Men fick svaret av mannen i vattnet:

 -- Gud hjälper mig.

 Mannen fortsatte be till Gud om hjälp. En ny båt kom. Ny kapten ville hjälpa mannen.

 -- Gud hjälper mig.

 Det slutade så illa att mannen till slut inte orkade hålla sig flytande längre utan drunknade.

 Efter döden träffade han Gud och frågade varför han inte fått någon hjälp.

Gud svarade då:

--Vem tror du det var som skickade båtarna...


 Vad vill jag ha sagt med detta. Ibland kanske Gud sänder hjälp på ett sätt vi inte väntat oss. Eller hoppats på....


 Är det kanske Jehovas vittnen som har den rätta synen på hjälp från Gud. Där vägrar man nämligen blodtransfussion. Vilket är "allmänt" illa omtyckt av andra. Men det är ju deras sätt att säga att det är Gud som bestämmer.

Att vägra ta emot blod kan ju vara direkt avgörande för om man lever eller inte. Alltså aktiv(!?) dödshjälp om en läkare väljer att lyssna på Vittnet.


 Hur skall man som Kristen ställa sig till den obligatoriska vaccineringen till hösten mot svinpesten? Se det som ett verktyg från Gud eller vägra ta...


 Hur skall man egentligen ställa sig till mediciner? Är det Guds sätt att gripa in genom att låta folk upptäcka rätt blandning för att komma till rätta med sjukdomarna. Eller griper vi in på fel sätt.


 Kommentaren säger ju att det är Gud som skall bestämma när det skall ta slut. Absolut så. Men HUR skall vi låta detta beslut komma? Genom att acceptera läkarhjälp eller att vägra....?


 Hörde precis talas om ett nyfött barns dödskamp. Det beslutades att barnet inte skulle få någon mat. Vet ej varför. Barnet blev tunnare och tunnare och var vid döden endast ett skelett. Sista timmarna var dock väldigt jobbiga för det lilla barnet. Baby som det var hade det en väldigt livsgnista trots allt 


Av Krister - 16 juli 2009 12:08

 Har man månne bitit sig själv i svansen? Skulle man månne valt en annan administratör? Eller är jag ensam om noll svar vid försök via info-adressen? Eller hur bär man sig åt för att få svar på frågor? Ha åsikter om innehållet...??

Av Krister - 15 juli 2009 22:13

 Jag skrev Nyehusen på YouTube. Då fick jag fram denna film. Alltså inte filmad av mig. Men så här fridfullt bor vi. Mot slutet ett litet rött hus:glasskiosken nu sommartid.

700 meter från där jag bor.

 Mycket skog har vi. Härlig plats för en hundpromenad eller två.

 Dagens notering vad gäller badtemperatur ca 20.



Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Bild


Skapa flashcards